Brandende liefde, moord en doodslag


Theater- en muziekproducties waarin de eigen geschiedenis wordt verteld, spreken tot de verbeelding. Denk maar aan

het bekende Soldaat van Oranje. Ook regionaal kennen we grote publiekstrekkers: Het verzet kraakt, Stork! en recent Hanna van Hendrik. 

In onze eigen omgeving weten we ook van wanten. Want hoe dichterbij, hoe groter de herkenning, de trots op de eigen historie. Op het gevaar af dat ik er een paar vergeet, noem ik er enkele. 

De Vriezenveense Harmonie is van plan ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan in 2020 een theatervoorstelling te maken, als ode aan het dorp Vriezenveen en zijn inwoners. Het 4 mei comité Vroomshoop organiseerde in 2015 de succesvolle theaterproductie ‘5 april 1945’. Een aangrijpende voorstelling waarin werd uitgebeeld hoe een groep Vroomshoopse mannen vlak voor de bevrijding op het laatste moment aan een fusillade ontsnapte. Dan is er natuurlijk het wonderbaarlijke succes van De Winterkraaien. Op 6 en 7 februari 2020 volgen de 17e en 18e voorstelling in Het Punt, de laatste twee. Dan hebben zo’n 6000 mensen deze voorstelling over de dood van zeven veenarbeiders en het harde leven in het veen gezien.  Ook Den Ham kent zijn geschiedenis. Denk maar aan het Historische Schouwspel in december. De St. MidZomerAvond organiseerde deze zomer in de dorpskerk de muzikale vertelling ‘Droom de dag’, gebaseerd op de sage van de Groene Jager. Moord en doodslag, brandende liefde, jawel, het ging er heftig aan toe rondom Den Ham en kasteel Eerde. Deze voorstelling gaat 15 november op herhaling, maar dan in Irene te Vroomshoop. De strijd verplaatst zich. Gelukkig is het maar spel. Geen moord en doodslag dus, de twee dorpen kunnen het tegenwoordig goed met elkaar vinden. Maar of het ooit brandende liefde wordt… dat kon wel eens een sage blijven.


Reacties

Populaire posts van deze blog

VIVE LA VIE

Verhuizen

Corona en het vrijwilligerswerk