Opgeruimd staat netjes




In deze coronatijd hebben velen van ons zich gestort op het opruimen van de zolder, en het aanharken van de tuin. De files op de snelwegen zijn vanwege de corona als sneeuw voor de zon verdwenen, maar bij de ingang van de milieustraat rijzen ze de pan uit. Het is ook een drukte van belang bij de hobbyzaken, want om je tuin aan te harken heb je natuurlijk wel een hark nodig. En de kringloopwinkels doen goede zaken, sterker nog, ze worden overstelpt met een gigantisch aanbod van overtollige, overbodige, overjarige spullen.

Maar wat is nou zo eigenaardig aan ons menselijk gedrag... Nadat we onze huisraad hebben geloosd bij de milieustraat of de kringloop, gaan we in vliegende vaart met zijn allen weer naar de winkels om andere overtollige, overbodige, overjarige spullen aan te schaffen. En hoe leger onze zolders worden, hoe meer bestelbusjes van DHL en PostNL in kolonne door onze straten lijken te rijden.

Nou zijn er allerlei goeroes die ons vertellen hoe we ons leven op dat punt kunnen beteren. Een daarvan is de Japanse auteur Marie Kondo. Volgens haar methode ruim je het huis niet alleen op voor het milieu, maar vooral voor de mensen die erin wonen. Zij denkt dat de juiste hoeveelheid voorwerpen voor elke persoon de sleutel is om te leven in een huis dat ons alleen maar positieve dingen geeft.

Dat klinkt nogal zweverig. We hebben zelf een hele simpele stelregel: ‘er moet eerst wat uit, voordat er weer wat in mag’. U mag éen keer raden, ja inderdaad, het is een mooie stelregel. Misschien helpt het je voor te stellen dat je gaat verhuizen. Dat je alle ongeopende dozen, en overtollige, overbodige, overjarige spullen van de vorige verhuizing opnieuw moet verslepen. Onze fantasie werkt nog goed; zag u ons ook staan in de file bij de milieustraat?


Reacties

Populaire posts van deze blog

VIVE LA VIE

Verhuizen

Corona en het vrijwilligerswerk