Belazerd worden via internet


 Het is de laatste tijd een onderwerp waar veel mensen mee te maken krijgen: belazerd worden via de app. Criminelen die zich anders voordoen en je geld willen hebben.

 De gemeente heeft op hun site een kopje ‘Phishing’ staan: ‘In een bericht, bijvoorbeeld een e-mail of sms, wordt gevraagd om te klikken op een link of om in te loggen. Die link kan bijvoorbeeld leiden naar een valse website van een bank, waarin u gevraagd wordt om gegevens in te vullen. Op deze manier proberen internetcriminelen toegang te krijgen tot uw computer of uw persoonlijke gegevens. Met die gegevens kunnen internetcriminelen u vervolgens veel geld afhandig maken.

Ook vraagt men soms direct om geld over te maken. Via valse e-mails proberen internetcriminelen aan uw geld te komen. Daarom eerst checken, dan klikken.’

 Ik heb van dichtbij gezien dat het wat anders loopt in ons mooie systeem. Een bekende van me had iets te koop gezet op een ‘vraag-en-aanbod’ pagina van Facebook. Er was iemand die enthousiast reageerde, er werd wat heen en weer geappt, het verhaal van de koper lijkt betrouwbaar, er zijn wat meer stappen nodig om de betaling voor elkaar te krijgen. Een heel verhaal verder: de bekende had te maken met een oplichter die via linkjes geld wilde aftroggelen. Gelukkig op tijd gestopt, het had vervelend kunnen aflopen.

Ze heeft de politie gebeld om aangifte te doen, zoals het hoort. Ze krijgt een dame aan de telefoon en wordt uitgelachen: ‘ja, u kunt aangifte doen, maar we doen er niets mee. U heeft uw geld nog. Het was best dom dat u erin bent getrapt.’ Bekende heeft ervan geleerd: doet in het vervolg niet meer de moeite om aangifte te doen.

 

Deze week Kees van der Spek gekeken. Ging ook over Phishing. Oproep van de politie: geef het door aan ons, want dan kunnen we dossiers opbouwen/verzamelen… Beetje dubbele boodschap, toch?

 

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

VIVE LA VIE

Corona en het vrijwilligerswerk

Het is druk in het verkeer en de scholen zijn weer begonnen