De meeste mensen deugen

 

‘Ieder voor zich’, ‘pakken wat je pakken kan’ en ‘brutalen hebben de halve wereld’: als je oppervlakkig naar onze wereld kijkt, dan lijkt het een speelveld van schreeuwers en graaiers. Dat is wat op sensatie beluste journalisten, provocerende politici, stemming makende Facebookroeptoeters en fakenews-presidenten ons willen doen geloven.

Via (nep)nieuws en social media worden we continu bang gemaakt voor vijanden (uit welke hoek dan ook) die een bedreiging vormen voor onze tradities, waarden en normen. Elke dag weer worden we gewezen op de slechtheid van de mens…

En toen was daar… Rutger Bregman, met een nieuw en radicaal idee: De meeste mensen deugen. Bregman heeft hier een waar meesterwerk over geschreven dat dezelfde titel draagt. Een boek dat bovenaan elke literatuurlijst zou moeten prijken en ereplaats verdient in ieders boekenkast (nadat het gelezen is uiteraard…). Bregman beschrijft onze ware positieve aard door de geschiedenis heen en wat blijkt: als het er echt op aan komt blijken we geen egocentrische graaiers, maar juist sociale verbinders te zijn.Bregman vertelt prachtige verhalen van jongens die door samen te werken overleven op een onbewoond eiland en over soldaten die de loopgraven uitkomen om hun vijanden te leren kennen. Hij vertelt ons over hoe onze ware positieve aard ons door eeuwen van oorlogen en tegenslagen heeft geloodst. Dat is bepaald geen koren op de molen voor machthebbers en media, zij hebben juist baat bij chaos en sensatie.

Nu is het aan ons: Gaan we mee in de verdeel en heersstrategie van de doemdenkers die daar zelf de vruchten van plukken of geloven we samen met Bregman dat het tijd is voor een nieuw, realistisch en positief mensbeeld.

Om af te sluiten de quote van Tsjechov waar Bregman zijn boek mee begint: ‘De mens zal beter worden als je hem
toont hoe hij is.’

Reacties

Populaire posts van deze blog

VIVE LA VIE

Corona en het vrijwilligerswerk

Het is druk in het verkeer en de scholen zijn weer begonnen