Verboden

 

 

Het zijn bijzondere en verwarrende tijden. Vanwege het coronavirus mogen we geen handen meer schudden, en thuis geen bezoek ontvangen van meer dan 6 personen.

In het verkeer mogen we niet door rood rijden, niet links rijden, niet inhalen over de doorgetrokken streep. enz. ‘Los’ bellen op de fiets mag ook niet meer. Wel met je gewone fietsbel natuurlijk, graag zelfs als je wilt inhalen, maar niet met je telefoon. In de auto mocht het sowieso al heel lang niet meer. Het leidt te veel af en veroorzaakt ongelukken.

Gedwongen door de tv-democratie, doordrenkt met Randstad-moraliteit, wordt Nederland echter overspoeld door nog veel meer geboden en verboden.

Zwarte Piet ruimt langzaam maar zeker het veld. En de zigeunersaus, de negerzoen en moorkop zijn in de ban gedaan. Ook is er kritiek op huidkleurige pleisters en huidkleurige bh’s. Die mogen zo niet meer genoemd worden, maar moeten worden aangeduid als ‘beige’.

Aardgas en stikstof staan ook op het verdomlijstje. Gelukkig mag zuurstof nog, anders zag het er wel heel erg somber uit.

Dan de straatnamen. In Vroomshoop bijvoorbeeld kennen we het Kortenaerplein en de Witte de Withstraat. Kan dat nog wel? En wat denkt u van het Separatiepunt! Misschien verdwijnt die naam wel in de Puntkolk, want we moeten niet separeren, oftewel scheiden, maar juist samenbinden. En dan is het oppassen dat we niet een tweede Twistveenweg krijgen.

Is dat nou erg, al deze verboden? Dat is nog maar de vraag. Als het onze gezondheid betreft lijkt het me wel verstandig ons aan de regels te houden. Ook in het verkeer is dat wel handig. Maar de smaak van de moorkop blijft hetzelfde, ongeacht de naam ervan. Cultuur, tradities, veranderen nou eenmaal. De schandpaal en de strontkar zijn gelukkig afgeschaft. En er mag gelukkig nog heel veel wél in dit vrije land, bijvoorbeeld deze column.

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

VIVE LA VIE

Het is druk in het verkeer en de scholen zijn weer begonnen

Corona en het vrijwilligerswerk