Het is druk in het verkeer en de scholen zijn weer begonnen

Door het hele land zijn de grote banners zichtbaar. Maar ook het woon-werkverkeer is weer toegenomen. We zijn altijd onderweg, elke dag weer. Om de hoek naar de supermarkt, naar de school van de kinderen, naar de stad voor werk of naar de andere kant van het land voor familie. Wel rekening houdend met onze 1,5 meter samenleving. Hoe ver onze bestemming ook is en hoe we ook reizen, we willen er veilig aankomen. Waarom vinden er dan nog altijd te veel verkeersongevallen plaats? In de meeste gevallen is ons eigen gedrag de oorzaak.

Veilig verkeer begint bij jezelf. Zodra je de deur uit stapt, ben je verkeersdeelnemer. En iedere verkeersdeelnemer kan zorgen voor meer veiligheid op de weg. Als Veilig Verkeer Nederland hebben wij acht korte tips voor jullie. Direct toepasbaar, elke dag opnieuw.

1. Hou de juiste snelheid aan.

2. Vertrek op tijd.

3. Val op!

Zorg met je kleding voor meer zichtbaarheid. Nog één in de categorie ‘zien en gezien worden’: je fietsverlichting! Kleine moeite toch?

4. Geef het goede voorbeeld.

Goed voorbeeld, doet goed volgen. Soms moeilijk voor hen die eigenlijk het voorbeeld moeten geven! Of het nou gaat om gordels, fietsverlichting of richting aangeven, doe het.

5. Zet een rustig muziekje op.

Zit je op de fiets? Zorg er dan wel voor dat je de omgevingsgeluiden nog goed kunt horen.

6. Ga ongestoord onderweg.

Stel je smartphone zo in dat je onderweg niet gestoord kunt worden. Rij je een onbekende route? Stel je navigatie dan in voordat je vertrekt.

7. Maak de Bob-afspraak.

Spreek onderling af wie de Bob is, voordat je naar een feestje, borrel, festival of terrasje gaat. Bob blijft 100% nuchter.

8. Wees aardig voor elkaar.

Let in het verkeer goed op je medeweggebruikers en geef hen de ruimte.

 


Hans van Ronkel

Reacties

Populaire posts van deze blog

VIVE LA VIE

Corona en het vrijwilligerswerk