Bruggenbouwers

 


Wanneer je in Vroomshoop van de Oranjestraat naar de Hoofdstraat wil, sta je voor een uitdaging: je moet namelijk het kanaal over. Gelukkig is er een uiterst doelmatige en effectieve manier om van Vroomshoop-Oost naar West over te steken. Het is daarom niet nodig om tobbedansend in een versierde badkuip de oversteek te wagen, naar adem happend het ijskoude water te trotseren of zelf een provisorische noodbrug aan te leggen. De overkant van het kanaal bereiken hoeft dus geen uit de hand gelopen aflevering van ‘Ter land ter zee en in de lucht’ te worden. Bruggenbouwers hebben al voor de verbinding gezorgd en de overtocht mogelijk gemaakt over de karakteristieke Puntbrug of de praktische Tonnendijkbrug.

Wat zou er gebeuren als we op deze manier naar ons politieke landschap zouden kijken? Politieke partijen die de verbinding zoeken in het aangaan van de vele uitdagingen waar ze voor staan. De uitdaging centraal, in plaats van het eigen ego en de eeuwige jacht naar toekomstige zetels. Wie vertrouwen wij het bestuur van ons land en de aanpak van de crises waar we mee geconfronteerd worden toe, de bruggenbouwers of de creatieve opportunisten met hun eigen aanpak? Worden de, door onze stemmen gevulde, zetels gebruikt om verantwoordelijkheid te nemen of alleen om een eigen verhaal te vertellen?

Onze plaatselijke politiek laat zien dat het kan: partijen die de handen ineenslaan en al jaren de daad bij het woord voegen in plaats van onderlinge verschillen breed uitmeten.

Deze verkiezingen zullen ons waarschijnlijk nog lang bijblijven. Stemlokalen met coronarichtlijnen en een stemformulier met 37 partijen (groot genoeg om het stemhokje mee te kunnen behangen). Genoeg om te kiezen, veel om over na te denken en maar één hokje om aan te kruisen. Ik wens u heel veel wijsheid op 15, 16 of 17 maart!

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

VIVE LA VIE

Corona en het vrijwilligerswerk

Het is druk in het verkeer en de scholen zijn weer begonnen